COMPARATIVE STUDY ON THE USE OF A PORTABLE ALTERNATIVE METHOD FOR MEASURING HIGH JUMP IN MEN'S VOLLEYBALL GAME - Radu-Cristian STUPAR; Gheorghe MONEA; Cristian ȘANTA; Ioana Alexandra SOMÂTCĂ (Cluj University Press, 2020)
Hight jump is a very important skill in the modern volleyball game. The height of the vertical detachment can be measured in a variety of ways, from the most sophisticated (jumping platform, jumping mats) to those available to all (Sargent test, and Vertec). Through this study we followed the comparative analysis of an alternative method for measuring detachment on the spot, using the G-Vert device, with a device known and currently used by several federations for measuring vertical detachment. Following the application of the Counter-movement jump Test (CMJ) or Static Vertical Test (SVT) and Approach Vertical Test (AVT), the values obtained were recorded, analyzed, and compared using the Microsoft Xcel and IBM SPSS statistical processing and analysis programs. The results of the analysis show small differences between them, which attests to the G-Vert device, as a reliable device for measuring vertical detachment. The G-Vert device, in addition to the ability to record vertical detachment, gives us information about the gravitational force that is exerted on the body during the jump, and the force with which the detachment is performed on the spot, information that can be obtained by the jumping platform. REZUMAT. Studiu comparativ privind utilizarea unei metode alternative portabile pentru măsurarea desprinderii de pe loc în jocul de volei masculin. Desprinderea de pe loc este o calitatea foarte importantă în jocul de volei modern. Înălțimea desprinderii pe verticală poate fi măsurată printr-o varietate de modalități, de la cele mai sofisticate (platforma de sărituri, covoarele de sărituri), la cele la îndemâna tuturor (testul Sargent și Vertec). Prin intermediul acestui studiu am urmărit analiza comparativă a unei metode alternative pentru măsurarea desprinderii de pe loc, folosind dispozitivul G-Vert, cu un dispozitiv cunoscut și utilizat în prezent de mai mult federații pentru măsurarea desprinderii de pe loc. În urma aplicări testărilor Counter-movement jump Test, (CMJ) sau Static Vertical Test, (SVT) și Approach Vertical Test (AVT), valorile obținute au fost înregistrate, analizate și comparate cu ajutorul programelor de prelucrare și analiză statistică Microsoft Xcel și IBM SPSS. Rezultatele analizei celor două teste, ne indică diferențe mici între ele, fapt care atestă dispozitivul G-Vert, ca dispozitiv de încredere pentru măsurarea desprinderii de pe loc. Dispozitivul G-Vert, în plus pe lângă capacitatea de a înregistra desprinderea pe verticală, ne oferă informații legate de forța gravitațională care este exercitată asupra corpului în timpul săriturii, și forța cu care se realizează desprinderea de pe loc, informații care sunt oferite de platforma de sărituri. Cuvinte-cheie: G-Vert, desprindere pe verticală, săritură, măsurători, teste.