بررسی تأمین‌مالی استارت‌آپ‌های ورزشی - زهره خسروی پور; محمد ریحانی; زهرا تسلیمی (Sport Sciences Research Institute, 2021)
استارت‌آپ‌ها با چالش‌های بسیاری روبه‌رو هستند. توانایی تأمین مالی یکی از مهم‌ترین این چالش‌ها است؛ از این‌رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تأمین مالی استارت‌آپ‌های ورزشی انجام گرفت. روش پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی بود. جامعۀ آماری پژوهش همۀ صاحب‌‌نظران استارت‌آپ‌های ورزشی و تأمین مالی در ورزش بودند. تعداد نمونه 221 نفر بود که به روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. روایی پرسشنامه با استفاده از روش روایی تحلیل محتوا و پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تأیید شد. برای شناسایی عامل‌ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و برای بررسی ارتباط بین متغیرها از روش تحلیل مسیر در نرم‌افزار مدل‌سازی معادلات ساختاری پی.ال.اس. استفاده شد. نتایج نشان داد که ظرفیت‌های بازار استارت‌آپ‌ها و شبکۀ حمایت محیطی آن‌ها بر عملکرد تأمین مالی استارت‌آپ‌ها تأثیر معنا‌دار داشتند. قابلیت‌های کسب‌وکاری استارت‌آپ‌ها بر کارایی مدیریت مالی آن‌ها و کارایی مدیریت مالی استارت‌آپ‌ها بر عملکرد تأمین مالی آن‌ها تأثیر معنا‌دار داشتند، اما ظرفیت‌های بازار استارت‌آپ‌ها و شبکۀ حمایت محیطی آن‌ها بر کارایی مدیریت مالی تأثیر معنادار نداشت؛ درحالی‌که کارایی مدیریت مالی به‌عنوان متغیر واسطه بر عملکرد تأمین مالی تأثیر معنا‌دار داشت. با توجه به اینکه ظرفیت‌های بازار استارت‌آپ‌ها ورزشی شامل ظرفیت‌های ساختاری بازار و فرهنگ مشتریان معرفی شد، پیشنهاد می‌شود برنامه‌های بازاریابی شرکت‌های استارت‌آپ برای ظرفیت‌سازی بازار به‌منظور تأمین مالی بیشتر و متنوع‌تر انتخاب شود. علاوه‌براین، با توجه به اینکه کارایی مدیریت مالی استارت‌آپ‌های ورزشی شامل قابلیت‌های سیستم مالی و راهبرد مالی است، به نظر می‌رسد باید برنامه‌های مدیریت مالی و همچنین آموزش سواد مدیریت مالی در دستور کار شرکت‌های استارت‌آپی در ورزش قرار گیرد.