МОТИВАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ДОШКІЛЬНИХ ПЕДАГОГІВ ЯК УМОВА ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Ю. Волинець (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2022)
Покращення системи якості освіти в закладах дошкільної освіти є соціально-значущою пробле- мою сьогодення, яка стоїть перед педагогічною наукою й практикою. Тільки життєва активна позиція дошкільного педагога, підвищення його професійної майстерності допоможе забезпе- чити одне з найважливіших прав тих, хто навчається - право на якісну освіту. Є багато фак- тів які впливають на якість педагогічної освіти: матеріально-технічне забезпечення освітнього процесу, інформаційно-методичне, фінансове тощо, але найголовніше - це укомплектованість педагогічними кадрами в освітньому процесі, які володіютьпрофесійними компетентностями, ІКТ і застосовують їх в освітньому процесі закладу дошкільної освіти.У статті проаналізовано проблему мотивації професійного розвитку дошкільних педагогів. Визначені поняття «після- дипломна освіта», «безперервна педагогічна освіта», «педагогічна майстерність». Автором обґрунтовано необхідність всебічного вивчення досвіду професійної підготовки педагогічних кадрів у Великій Британії та його використання для побудови ефективної системи педагогічної освіти в Україні, подані особливості моделі педагогічної освіти у Великій Британії. Розкриті фак- тори, які впливають на якість професійної діяльності дошкільних педагогів та їх бажання до про- фесійного зростання.