Sarcina tubară diagnostic și management - Olga Suparskaia; Angela Marian-Pavlenco (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Introducere. Sarcina ectopica rămâne un capitol de mare importanță în ginecologie, ocupând 20,7 cazuri la 1000 de sarcini, afectând femeile tinere în vârsta reproductivă cuprinsă între 15 şi 44 ani, adesea cu instalarea ulterioară a unor tulburări funcționale cornice și complicațiile des întâlnite cauzate de ea asupra procesului de reproducere și a capacității de muncă a femeilor. Scopul lucrării. Evaluarea abordărilor noi în privința diagnosticului și managementului la pacientele cu sarcina tubară și compararea cu managementul în Republica Moldova. Material şi metode. A fost efectuată o sinteză bibliografică a 45 articole în ultimele tendințe în diagnostic şi tratament a sarcinii ectopice în bazele de date PubMed, Medscape, Medline, Cochrane și Ghidurile internaționale în ultima revizuire. Datele a fost comparate cu rezultatele obținute în studiu retrospectiv din Republica Moldova. Rezultate. Compararea ultimilor Ghiduri din diferite țări inclusiv și Republica Moldova nu a arătat diferența semnificativa în recomandări în tactica de conduită a pacientei cu sarcină ectopică. Dar a fost depistată diferența în rezultatele practice, care a fost obținute din studiu retrospectiv. Concluzii. La moment în Republica Moldova predomină tratamentul chirurgical radical standard, neavând în vederea anamneza obstetricală și dorința pacientei cu privire la fertilitate pe viitor