FARKLI İSKELETSEL MALOKLUZYONLARIN ÜST HAVAYOLU BOYUTLARI ÜZERİNE ETKİLERİ - Abdullah Ekizer; Gökhan Türker (Cumhuriyet University, 2015)
Kraniofasiyal iskeletsel morfoloji ve üst hava yolu boyutu arasındaki ilişki önemli bir tartışma konusudur. Bu retrospektif çalışmanın amacı iskeletsel Sınıf I, Sınıf II ve Sınıf III hastalar arasındaki nazofaringeal, orofaringeal ve hipofaringeal hava yolu boyutlarını lateral sefalometrik radyograflar kullanarak değerlendirmektir. Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi arşivinden elde edilen lateral sefalometrik radyograflar üzerinde, Sınıf I maloklüzyona sahip 30 hastanın (20 kız, 10 erkek), sınıf II maloklüzyona sahip 31 hastanın (20 kız, 11 erkek) ve sınıf III maloklüzyona sahip 29 hastanın (18 kız, 11 erkek) üst havayolu boyutları değerlendirilmiştir. Nazofaringeal hava yolu (PNS-UPW), orofaringeal hava yolu (U-MPW) ve hipofaringeal hava yolu (V-LPW) boyutları ölçülmüştür. Ayrıca dil uzunluğu, vertikal hava yolu uzunluğu, yumuşak damağın angulasyonu, uzunluğu, kalınlığı ve yüksekliği, alt ve üst faringeal boşluk miktarları ve mandibular düzleme göre hyoid kemiğin konumu değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak Tek Yönlü Varyans Analizi ve Fisher'ın LSD Testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Nazofaringeal havayolu (F=0,970, p=0,383), Orofarengial havayolu (F=1,34, p=0,267) ve Hipofaringeal havayolu (F=1,86,  p=0,161) boyutları arasında iskeletsel Sınıf I, Sınıf II ve Sınıf III maloklüzyona sahip hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir. Ancak üst ve alt faringeal boşluk miktarları gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermiştir. Sonuç olarak, nazofaringeal, orofarengial ve hipofaringeal havayolu boyutları iskeletsel Sınıf I, Sınıf II ve Sınıf III maloklüzyondan bağımsızdır.