A student teacher on the pathway to teaching profession: Reviewing research and proposing a model - T. Svatoš (Czech Pedagogical Society, 2014)
Výzkumy věnované učiteli, jeho profesnímu vývoji v edukačních i sociálních souvislostech mají dlouho tradici a jsou v nejen v českém výzkumném prostředí neustále obohacovány novými badatelskými podněty. Intenzitou, ale také četností se výzkumný zájem soustředí především do dvou profesních stádií: směrem k poznání začínajícího učitele a popisu učitele-experta. Je ke škodě pedeutologické teorie i praxe, že bádání jen v některých případech směřují k pregraduální přípravě a poznávání proměn studenta v budoucího učitele. Předkládaná stať poukazuje na dvě okolnosti: první - potvrzující zmiňovanou skutečnost o menším zájmu českých badatelů o výzkumy "uvnitř" učitelského vzdělávání, a druhou - že je možné popsat vývojové profesionalizační etapy v pregraduální přípravě a také je výzkumně ověřovat. Zvláště významné je to v období tzv. ranné profesionalizace, kdy dochází k podstatným změnám v postojích začínajících studentů učitelství k sobě samému, učitelskému vzdělávání i pojetí edukační praxe (dochází k redefinování studentské role). Zvýšení badatelského zájmu tímto směrem má dva významné efekty: především vede k poznávání "člověka v roli studenta učitelství" a současně dává instituci učitelského vzdělávání příležitost k autentickým a individuálně zaměřeným intervencím.