KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA HASTALIK VE TEDAVİYE BAĞLI YAŞANAN SEMPTOMLARIN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLİŞKİSİ - Selda (yaralı); Belgin Akın; Deniz Koçoğlu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2008)
Amaç: Çalışmanın amacı, kemoterapi alan kanser hastalarının hastalık ve tedaviye bağlı yaşadıkları semptomların sosyo-demografik özellikler ve sosyal destek ile ilişkisini incelemektirGereç-Yöntem:Tanımlayıcı-ilişki arayıcı bir çalışmadır. Çalışma grubunu 16 Nisan- 20 Haziran2007 tarihleri arasında Konya ilinde bir devlet üniversitesine bağlı tıp fakültesi hastanesi kemoterapiünitesinde tedavi gören 18-65 yaş arası 103 hasta oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak; anket formu, "Rotterdam Semptom Checklisti" RSC ve "Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği" kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde ortalama ve yüzde yanında çoklu regresyon analizi ve korelasyon analizi yöntemi kullanılmıştır.Bulgular ve Sonuçlar:Tedavi süresince en fazla yaşanan fiziksel semptomun; yorgunluk % 52.4 ,psikolojik semptomun ise kızgınlık % 35.0 olduğu saptanmıştır. Yapılan çoklu regresyon analizinde sosyo-demografik özellik ve algılanan sosyal desteğin kemoterapiye bağlı fiziksel ve psikolojik semptom puanlarında önemli belirleyiciler olmadığı saptanmıştır p>0.05 . Sosyal destek durumunun ülkemizde kanser hastalarında fiziksel ve psikolojik semptom yaşamada önemli bir faktör olmadığı sonucuna varılmıştır