Yeniden simantasyonun CAD/CAM zirkonya kuronların kısa titanyum ve zirkonya abutmentler üzerine tutunmasına etkisi - Nurullah Türker; Mehmet Mustafa Özarslan (Gazi University, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı yeniden simantasyon işleminin bir self adeziv rezin siman ile kısa titanyum ve zirkonya dayanaklara yapıştırılan zirkonya kopinglerin tutuculuğuna etkilerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu in vitro çalışmada 12 adet titanyum (Nucleoss T4 implants, NucleOSS T4 flat abutment, İzmir, Türkiye) ve 12 adet zirkonya (Zirkonzahn, Zirkonzahn GmbH, Bruneck, İtalya) dayanak kullanıldı. Titanyum dayanakların boyu 3 mm'ye indirildi ve analoglara sabitlenerek akrilik içine gömüldü. Titanyum dayanaklar taranarak bilgisayar destekli tasarım ve imalat (CAD/CAM) yöntemi ile zirkonyum dayanaklar ve zirkonyum kopingler üretildi. Tüm zirkonyum kopingler bir self adeziv rezin siman ile titanyum ve zirkonyum dayanaklara simante edildi. Örnekler universal test cihazında pull-out testine tabi tutuldu ve bağlanma dayanımı değerleri kaydedildi. Dayanaklar ve kopingler üzerindeki siman kalıntıları anguldruvaya takılan bir çelik rond frez ve sond ile temizlendi. Kopingler yeniden simante edildi, tekrar pull-out testi uygulandı ve bağlanma dayanımı değerleri kaydedildi. Verilere tanımlayıcı istatistikler uygulandı, ortalama ve standart sapma değerleri elde edildi. Grup ve test etkisini karşılaştırmak için ikili karşılaştırmalı Bonferroni düzeltmeleri kullanıldı. p <0.01 değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Ön test ve son testin bağlanma dayanımı üzerindeki etkisi (p<0.001), titanyum ve zirkonyum grup farklılığı etkisi (p<0.001) ve test-grup interaksiyon etkisi (p<0.001) istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Titanyum ve zirkonyum örneklerde ilk test ve ikinci test arasında bağlanma dayanımı açısından anlamlı farklılık gözlendi (Titanyum: p<0.05, Zirkonyum: p<0.001). Son test bağlanma dayanımı değerleri, öntest bağlanma dayanımı değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü. İlk testen son teste bağlanma dayanımı değerlerinin değişiminde titanyum ve zirkonyum örnekler arasında anlamlı farklılık gözlendi, bağlanma değerlerindeki azalma zirkonyum örneklerde daha fazlaydı (p<0.001). Sonuç: Yeniden simantasyon durumunda kısa dayanaklar üzerindeki tek üye restorasyonların retansiyonu olumsuz etkilenebilir. Resimantasyon durumunda zirkonyum dayanaklarda titanyum dayanaklara göre daha fazla tutuculuk kaybı oluşur.