Nieswoiste zmiany skórne o charakterze naczyniowym w przebiegu tocznia rumieniowatego układowego - Tomasz Hawro; Anna Sysa-Jędrzejowska; Anna Woźniacka (Termedia Publishing House, 2010)
Wprowadzenie: Wykwity skórne w przebiegu tocznia rumieniowategomogą mieć charakter swoisty o charakterystycznym obrazie histopatologicznymlub nieswoisty, bez typowych cech w badaniu mikroskopowym.Wśród zmian skórnych nieswoistych najliczniejszą grupęstanowią zmiany o charakterze naczyniowym, do których zalicza się:owrzodzenia, sinicę siateczkowatą, pokrzywkę naczyniową, plamicęwyczuwalną palpacyjnie, zmiany wybroczynowe, rumienie w obrębiepowierzchni dłoniowych rąk oraz wałów paznokciowych i zmianymartwicze na opuszkach palców. Cel pracy: Określenie częstości występowania nieswoistych zmianskórnych o charakterze naczyniowym u chorych na SLE oraz ocena ichzwiązku z innymi parametrami klinicznymi. Materiał i metodyka: Badaną grupę stanowiło 63 chorych na SLE. Rozpoznanieustalono na podstawie aktualnie obowiązujących kryteriówAmerican College of Rheumatology. Wiek chorych zawierał się w przedzialeod 20 do 67 lat, średnia 41 lat. Aktywność procesu chorobowegooceniono przy użyciu skali aktywności tocznia układowego SystemicLupus Activity Measure (SLAM). Wyniki: Nieswoiste dla tocznia zmiany skórne o podłożu naczyniowymwystępowały u 77,78% chorych. Owrzodzenia obserwowanou 11,11%, sinicę siateczkowatą u 30,16%, pokrzywkę naczyniowąu 7,94%, zmiany rumieniowe na skórze kłębu i kłębika u 58,73%,rumień na opuszkach palców u 52,38%, rumień okołopaznokciowyu 33,33%, "objaw drzazgi" u 17,46%, zmiany plamicze o charakterzewybroczyn na kończynach u 30,16%, plamicę wyczuwalną palpacyjnieu 6,35% i zmiany martwicze na opuszkach palców u 9,5% badanych.Stwierdzono istotną zależność (p < 0,05) między aktywnością procesuchorobowego a obecnością: owrzodzeń, sinicy siateczkowatej,pokrzywki naczyniowej, wybroczyn podpaznokciowych, wybroczynna skórze kończyn i plamicy wyczuwalnej palpacyjnie. Wnioski: Związek między określonymi nieswoistymi dla toczniawykwitami o charakterze naczyniowym a aktywnością procesu chorobowegomoże wskazywać na ich wartość rokowniczą.