پاتوفیزیولوژی ترشحات واژینال از دیدگاه طب سنتی ایران و مقایسه با طب رایج - پانته‌آ شیرویه; مریم یاوری; سیده آتیه نعیمی; مریم بهمن; اعظم معیاری; هاجر معمارزاده زواره; مژگان تن‌ساز; سودابه بیوس; راضیه نبی میبدی (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: ترشحات واژینال از شایع‌ترین شکایات زنان است که در موارد بسیاری با عدم پاسخ به درمان و عود همراه می‌باشد. در مطالعات بسیاری به درمان آن از دیدگاه طب ‌مکمل پرداخته‌ شده ولی سبب‌شناسی آن کمتر بررسی شده ‌است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی پاتوفیزیولوژی ترشحات واژینال از دیدگاه طب ‌سنتی ‌ایران و مقایسه با طب ‌رایج انجام شد. روش‌کار: در این مطالعه مروری، علل و علائم سیلان رحم از متون مرجع طب‌سنتی ‌ایران مانند قانون بوعلی سینا، معالجات عقیلی، اکسیر اعظم، طب اکبری و ... گردآوری و طبقه‌بندی شد. همچنین پاتوفیزیولوژی لکوره در کتب مرجع ژنیکولوژی مانند نواک و دنفورث و پایگاه‌های اطلاعاتی گردآوری شد. سپس یافته‎‌های دو دیدگاه با هم مقایسه ‌شد. اشتراکات و افتراقات دسته‏بندی شد و تبیین دو دیدگاه صورت گرفت. یافته‌ها: خروج هر گونه ترشحات از واژن بر اساس طب‌سنتی‌ایران "سیلان" نامیده می‌شود که می‌تواند طبیعی یا غیرطبیعی باشد. سیلان غیرطبیعی با واژه سیلان رحم بیان شده ‌است. علل سیلان رحم، رحمی یا خارج رحمی است. دلایل رحمی شامل ضعف قوه غاذیه رحم و علل خارج رحمی ناشی از امتلای هر یک از اخلاط در بدن، ریزش آن‌ها به رحم و دفع از طریق ترشحات واژن است. در طب‌رایج لکوره می‌تواند فیزیولوژیک یا پاتولوژیک باشد که لکوره پاتولوژیک همان واژینیت است و بر اساس نوع ارگانیسم عامل عفونت تقسیم می‌شود. نتیجه‌گیری: سیلان در طب‌ سنتی ‌ایران معادل لکوره در طب ‌رایج است. سیلان طبیعی نیز با لکوره فیزیولوژیک معادل است. لکوره پاتولوژیک تنها دارای دلایل عفونی است، درحالی‌که سیلان رحم دارای علل وسیع‌تری بوده و هر یک از این علل می‌توانند زمینه‌ساز عفونت و همچنین توجیه‌کننده موارد عدم پاسخ به درمان و عود مکرر واژینیت باشند.