The effect of continuous running on body hydration levels: A comparison between treadmill and outdoor environments - Erkan Demirkan; Bengusu Yilmaz; Mehmet Ismail Tosun (Ozlem Book Center, 2024)
Sporcularda vücut hidrasyon düzeyi değişimin özellikle aerobik performans üzerine negatif etkisinin bulunduğu yapılan literatür çalışmalarında belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı, açık alanda düz koşu kapalı alanda ise koşu bandı üzerinde yapılan 8 km'lik koşunun tamamlanmasının vücut hidrasyon düzeyi üzerine etkisini belirlemektir. Bu çalışmaya, toplamda en az 3 yıl voleybol antrenman yaşına sahip 15 gönüllü kadın voleybolcu katılmıştır. Ancak tüm çalışma protokollerine göre 10 kişi çalışmayı tamamlamıştır. Her iki ortamda yapılan koşular öncesi ve sonrası vücut kompozisyonu analizi yapılmıştır. Ayrıca vücut hidrasyon düzeyinin belirlenmesine yönelik idrar özgül ağırlığı ölçümleri yapılmıştır. Bununla birlikte koşuların tamamlanma süreleri, minimum-maksimum ve ortalama kalp atım hızları kayıt altına alınmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, her iki protokolde de koşu öncesi ve sonrası vücut hidrasyon düzeyi değişiminde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık bulunduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Koşu protokolleri arasındaki farkların karşılaştırılmasında vücut hidrasyon düzeyleri arasında da anlamlı düzeyde farklılık bulunduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Her iki koşu protokolünde meydana gelen minimum, maksimum ve ortalama kalp atım hızları arasında anlamlı düzeyde farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Ancak, koşu tamamlama süreleri arasında ise anlamlı düzeyde farklılık bulunduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Sonuç olarak, treadmill üzerinde yapılan koşuların vücut ağırlığı ve vücut hidrasyon değişimi üzerine daha yüksek düzeyde etki oluşturduğu görülmektedir.