Ergonomika: dalyko turinys ir metodologija - Vilma Dudonienė; Anelė Gedmantaitė; Eija Mammela; Marion Karpi (Lithuanian Sports University, 2021)
Pagrindimas. Sveikatos priežiūros specialistai dažnai patiria su darbine veikla susijusius kaulų ir raumenų pažeidimus dėl netinkamų paciento kūno padėties keitimo padėčių arba judesių. Todėl svarbu studentus, kurie mokosi sveikatos priežiūros srityje, išmokyti teisingų būdų ir metodų. Pablogai tokios žinios suteikiamos ergonomikos dalyke. Skirtingos mokymo institucijos turi skirtingas mokymo programas ir neaišku, ar jas baigusieji gavo vienodas arba panašias žinias bei įgūdžius. Tikslas - išanalizuoti skirtingų Lietuvos aukštųjų mokyklų, rengiančių sveikatos priežiūros specialistus, ergonomikos dalyko mokymo turinį ir nustatyti mokymo skirtumus tarp skirtingų institucijų. Metodai. Atlikta anketinė apklausa, kurioje dalyvavo dešimties Lietuvos aukštųjų mokyklų, rengiančių kineziterapeutus, ergoterapeutus ir slaugytojus, atstovai. Apklausa atlikta įgyvendinant ES projektą "Ergonominio švietimo atnaujinimas" sveikatos priežiūros studentams Europos aukštosiose mokyklose (angl. Reniewing of Ergonomic Education RENE in European HEIs), kuriame dalyvauja šešios šalys partnerės: Ispanija, Portugalija, Suomija, Estija, Lietuva ir Slovėnija. Šiuo projektu siekiama sukurti tarptautinį saugaus pacientų kūno padėties keitimo ir perkėlimo mokymų kursą. Rezultatai. Nustatyta, kad daugumoje (70 proc.) aukštojo mokslo institucijų, rengiančių sveikatos priežiūros specialistus, ergonomikos dalykas pateikiamas kaip atskira disciplina, jam skirtingose mokymo įstaigose skiriamas skirtingas kreditų skaičius: nuo vieno iki penkių kreditų (ECTS), kai kuriose institucijose (30 proc.) ergonomikos žinios integruotos į kitus dalykus. Ergonomikos dalyko mokymo turinys ir metodologija skiriasi tarp institucijų. Išvados. Lietuvos aukštosiose mokyklose, rengiančiose kineziterapeutus, ergoterapeutus ir slaugytojus, ergonomikos mokymo turinys, metodologija ir turimos priemonės skiriasi. Siekiant, kad visi absolventai įgytų vienodas žinias ir įgūdžius, reikėtų praplėsti ir suvienodinti mokymo turinį. Raktažodžiai: ergonomika, paciento priežiūra, mokymo turinys, metodai