Öğrencilerde Eudaimonianın ve Akademik Başarının Yordayıcısı Olarak Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Düzey - Umut Birkan Özkan (Istanbul Kültür University, 2020)
Bu çalışmada, 15 yaş grubundaki öğrencilerin ekonomik, sosyal ve kültürel düzeylerinin öğrencilerin eudaimonia düzeyleri ve akademik başarıları üzerindeki yordayıcılığını incelemek amaçlanmaktadır. Bu çalışma, nicel bir araştırma olup PISA-2018 değerlendirmesine ilişkin ikincil veriler analiz edilmiştir. Çalışmanın verileri, PISA-2018'e Türkiye'den katılan 15 yaşındaki 6890 öğrenciden elde edilmiştir. Bu öğrencilerin "eudaimonia indeksleri", "ekonomik, sosyal ve kültürel düzey indeksleri" ve "matematik, okuma becerileri ve fen puanları" kullanılmıştır. Veriler, IEA International Database Analyzer Version 4.0.35 (IDB Analyzer) yazılımında basit doğrusal regresyon kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki öğrencilerin ekonomik, sosyal ve kültürel düzeylerinin öğrencilerin eudaimonia düzeylerinde herhangi bir değişikliğe yol açmadığı söylenebilir. Bununla birlikte öğrencilerin ekonomik, sosyal ve kültürel düzeylerinin öğrencilerin matematik, okuma becerileri ve fen başarısının önemli bir yordayıcısı olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, uygulayıcılar ve araştırmacılar için bazı önerilerde bulunulmuştur.