Öğretmenlerin Bakış Açısından Okul Yöneticilerinin Öğretimsel Liderlik Yeterliklerinin Değerlendirilmesi - Zafer Kiraz (Istanbul Kültür University, 2022)
Bu çalışmada farklı okul türlerinde görev yapan öğretmenlerin bakış açısına göre okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik yeterliklerinin genel değerlendirmesinin yapılması amaçlanmıştır. Tarama modeline göre desenlenen araştırmada,  alt amaçlar doğrultusunda hem tekil, hem de ilişkisel tarama gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 2021 yılında Türkiye'nin farklı bölgelerinde, farklı okul türlerinde ve farklı branşlarda görev yapan 252 öğretmen katılmıştır. Araştırma soruları kapsamında okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik yeterliklerinin değerlendirilmesinde betimsel istatistik kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, farklı okul türlerinde görev yapan öğretmenlerin bakış açısına göre okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik becerilerine ilişkin davranışları ara sıra sergiledikleri görülmüştür. Ayrıca okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik yeterliklerine yönelik elde edilen bulguların öğretmenlerin cinsiyetleri ve kişilik özellikleri bakımından anlamlı bir şekilde farklılaştığı, buna karşılık öğretmenlerin eğitim durumu, çalıştığı okul türü, kıdem yılı, teknoloji okuryazarlık becerisi, akademik olarak kendini geliştirme çabası değişkenleri bakımından anlamlı bir farklılığın gözlenmediği sonucuna ulaşılmıştır. Okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik yeterliklerini artırmaları için politika yapıcılar tarafından okul yöneticilerine yönelik yeni politikalar belirlenmesi önerilebilir.