Sistem obuke sportista sa invaliditetom u sportovima snage - Mariia Roztorhui; Alina Perederiy; Yuriy Briskin; Olexandr Tovstonoh (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2018)
Analiza naučne i metodološke literature pokazuje fragmentarnu prirodu dostupnih informacija o pitanjima sistema obuke sportista sa invaliditetom u sportovima snage. Danas se posmatra mehanički prenos neadekvatnih naučnih i metodoloških pristupa pripremi sportista u olimpijskom sportu do adaptivnog sporta. Cilj istraživanja je da se identifikuju specifičnosti sastavljanja sistema treninga za sportiste sa invaliditetom u sportovima snage. U istraživanju su uključeni treneri (n = 54) koji rade na snazi u sportu. Upitnik je proveden u otvorenom obliku na osnovu 15 regionalnih centara fizičke kulture i sporta za invalide "Invasport". Na osnovu analize rezultata upitnika razvijena je teorijska struktura dugoročne višegodišnje pripreme sportista sa invaliditetom u sportovima snage. Pored toga, utvrđeni su preporučeni kvantitativni pokazatelji konkurentnih aktivnosti sportista u sportovima snage. Utvrđeno je da struktura dugoročne višegodišnje pripreme treba da sadrži pet faza, čije trajanje zavisi od nivoa ostatnih motoričkih sposobnosti sportista. Otkrivena je neophodnost korekcije pristupa za sastavljanje sistema obuke za sportiste sa invaliditetom u sportovima snage na osnovu prilagođavanja odgovarajućih pristupa opšte teorije osobenosti treninga sportista sa invaliditetom.