ارتباط بین شاخص توده بدنی و تکامل دندانی در کودکان 15-7 ساله شهر اصفهان-ایران در سال 1387 - شهرزاد جوادی نژاد; مریم کرمی; نجمه هاشم نیا (Mashhad University of Medical Sciences, 2010)
مقدمه:با افزایش چاقی در بین کودکان لازم است که تاثیر آن بر روی تکامل دندانی بررسی شود. اگر تکامل دندانی در کودکان چاق تسریع شود، این مسئله می‏تواند طرح درمان‏های دندانپزشکی کودکان و ارتودنسی را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین تکامل دندانی با شاخص توده بدنی (BMI) در کودکان 7 تا 15 ساله شهر اصفهان در سال 1387 بود. مواد و روش‏ها: در این مـطالعه توصیفی- مقطعی رادیوگرافی‏های پانورامیک 146 نفر شامل 57 پسر و 89 دختـر و برای تعیین سن به روش دمیرجیان استفاده شد. قد و وزن کودکان اندازه‏گیری برای هر نمونه BMI محاسبه شد. سن تقویمی با کسر کردن تـاریخ تولد از تاریخ انجام رادیوگرافی به دست آمد. از BMI برای تعیین کودکان چاق و دارای اضافه وزن استفاده شد. تفاوت سن دندانی تخمینی و تقویمی نمونه‏ها براساس جنس و طبقه‏بندی BMI آنالیز شد. آنالیزهای مورد استفاده شامل ANOVA سه راهه و آزمون t بود. جهت تعیین پایایی 10 رادیوگرافی پانورامیک به فاصله دو هفته بررسی و سن دندانی با آزمون آلفا کرونباخ مقایسه شد که ضریب همبستگی 99% بود. یافته‏ها: میانگین تفاوت بین سن دندانی و تقویمی در کل 78/0 سال بود. میانگین تفاوت بین سن دندانی و تقویمیدر کودکان چاق 3/1، دارای اضافه وزن 6/0 و وزن طبیعی 67/0 سال بود. تکامل دندانی در کودکان چاق تسریع شده بود (014/0P=). در ارزیابی گروه سنی، کودکان چاق در گروه 7 تا 10 سال تفاوت آماری معنی‏داری در تکامل دندانی نشان داد (018/0=P). بین دختران و پسران اختلاف آماری معنی‏داری از نظر میانگین تفاوت بین سن دندانی و تقویمی دیده نشد. نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که در افراد چاق تکامل دندانی سریع‏تر اتفاق می افتد. درواقع در طرح درمان‏هایی نظیر اصلاح رشدی و کشیدن ترتیبی دندان‏ها، توجه به BMI بیماران نیز می‏تواند در زمان‏بندی درمان موثر باشد.