PARTICULARITĂȚI ALE CARCINOAMELOR RINOFARINGIENE - Natalia TABAC (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Introducere. Carcinoamele rinofaringiene au atât particularități clinice de diagnostic, de tratament, cât și epidemiologice, morfologice etc. Tumorile se dezvoltă din epiteliul erimatos, care sub influența diferitor factori se malignizează. Carcinomul rinofaringian are o frecvență relativ rară - 4% din patologia oncologică a organelor ORL și 1,0% din totalul tumorilor maligne. Prepondenent se atestă cancerul de tip adenocarcinom - 85%, tumori limfoide - 9%, sarcoame - cca 2% și altele. Scopul lucrării - Evidențierea particularităților clinice, de diagnostic și de tratament ale cancerelor rinofaringiene. Material și metode. Analiza surselor bibliografice tematice naționale și internaționale de specialtate și a fișelor de observație a bolnavilor cu cancer rinofaringian supuși tratamentelor specializate oncologice în instituții specializate timp de 5 ani. Concluzii. Carcinoamele rinofaringiene au particularități clinice, de diagnostic și de tratament. Importantă este evaluarea preclinică, confirmarea diagnosticului și determinarea primei metode a tratamentului - radioterapie, chimioterapie sau chirurgie.