Endodonti pratiğinde alerjik reaksiyonlar - Hale Cimilli; Nevin Kartal; Ikbale Karabulut (Cumhuriyet University, 2011)
Patients undergoing dental treatment can be exposed to a wide range of potential allergens. There are several categories of allergic reactions that have significant oral and facial involvement, including angioedema of the lips and tongue, urticaria of the face, and erythema multiforme of the skin, lips and oral mucosa. Therapeutic conditions of endodontic treatment require the use of a series of remedies and biomaterials with varying degrees of temporary or permanent soft tissue contact. The most common allergic reactions are immediate type allergy to latex, gutta percha, filling materials, disinfectants, metal restorations, resins and bonding agents. The purpose of the present paper is to identify potential allergens and review reports on materials/remedies related adverse effects of allergic nature. ÖZET Dental tedavi gören hastalar geniş potansiyel alerjen alanına maruz kalabilirler. Alerjik reaksiyonlar, dil ve dudakların anjiyoödemi, yüzde ürtiker ve deri, dudaklar ve oral mukozada eritema multiforme gibi oral ve fasiyal tutulumu olan farklı kategorileri vardır. Endodontik tedavinin terapötik koşulları daimi ya da geçici olarak yumuşak doku temasında olan pek çok materyalin kullanımını gerektirmektedir. En yaygın alerjik reaksiyonlar, lateks, güta perka, dolgu maddeleri, dezenfektanlar, metal restorasyonlar, rezinler ve bonding ajanlarına karşı immediat tip alerjidir. Bu derlemenin amacı, potansiyel alerjenleri tanımlamak ve alerjik potansiyeli olan tedavi materyallerini içeren raporları derlemektir. Anahtar Kelimeler: Alerji, diş hekimliği, endodonti.