Salezjanie polscy jako nauczyciele akademiccy uniwersytetów i akademii - Jarosław Koral; Henryk Skorowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1998)
Artykuł jest poświęcony salezjanom - Polakom, którzy poprzez swoje powołanie realizują swoje powołanie praca naukowo-dydaktyczna na uczelniach i uczelniach w kraju i za granicą. To jest o kolejne ośrodki studiów: Lublin, Warszawa, Kraków, Wrocław, Rzym i Nairobi. W tym opracowanie dotyczy przede wszystkim badań naukowych, sukcesów dydaktycznych, publikacji i różne funkcje, które pełnią pracujący tam salezjanie.