Šildymo poveikis kelio tiesiamųjų ir lenkiamųjų raumenų nuovargiui ir atsigavimui - Irina Ramanauskienė; Albertas Skurvydas; Marius Brazaitis; Dalia Mickevičienė; Mindaugas Dubosas; Nerijus Masiulis (Lithuanian Sports University, 2018)
Tyrimo tikslas - nustatyti, kaip šildymas veikia kelio tiesiamųjų ir lenkiamųjų raumenų nuovargį ir atsigavimą. Tiriamos ﬁ ziškai aktyvios (n = 10) krepšininkės. Su jomis atlikome du eksperimentus skirtingai raumenų būsenai įver- tinti. Tiriamosios buvo testuojamos Biodex Medical System - žmogaus kaulų ir raumenų testavimo bei reabilitacijos įranga, kai raumenys buvo įprastinės temperatūros ir pašildyti. Po 10 minučių lengvo bėgimo pramankštos buvo atliekama: kontrolinis testavimas prieš krūvį - (3 kartus tiesiant ir lenkiant koją per kelio sąnarį ﬁ ksuotu 500  o  / s greičiu); praėjus 5 min - dinaminis krūvis (100 kojos tiesimų ir lenkimų per kelio sąnarį ﬁ ksuotu 500  o  / s greičiu); praėjus 10 ir 30 min po krūvio - kontrolinis testavimas pagal tą patį protokolą. Laktato koncentracija kraujyje nustatoma prieš ﬁ zinį krūvį bei praėjus 5 ir 30 min po jo. Gauti rezultatai parodė, kad šildymas prieš dinaminį krūvį sumažino kelio tiesiamųjų raumenų jėgą maksimaliosios jėgos momentu per pirmą krūvio trečdalį, taip pat sumažino ir kelio lenkiamųjų raumenų atlikto darbo rodiklius. Raumenų šildymas prieš ﬁ zinį krūvį nepagreitino jų atsigavimo, tačiau padidino laktato koncentraciją kraujyje. Raktažodžiai: atliktas darbas, dinaminis krūvis, maksimaliosios jėgos momentas, raumens nuovargis ir atsigavimas, raumenų šildymas.