مقایسه تاثیر و ماندگاری مجزا و ترکیبی تمرین ثبات مرکزی و ماساژ رفلکسولوژی بر استقامت عضلانی و درد زنان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی - شمیم قربانی; امیر لطافت کار; مهدی کسب پرست (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2018)
مقدمه و اهداف کمردرد مزمن غیراختصاصی یکی از زیرگروههای کمردرد میباشد. درد، ناتوانی عملکردی و کاهش استقامت عضلانی در این بیماران شایع است. هدف از انجام تحقیق حاضر مقایسه تاثیر و ماندگاری مجزا و ترکیبی تمرینات ثباتی و رفلکسولوژی بر درد و استقامت عضلانی بیماران دارای کمردرد بود. مواد و روش ها تحقیق شبهتجربی بر روی 47 بیمار دامنه سنی 30 تا 35 سال دارای کمردرد انجام شد. آزمودنیها به چهار گروه تقسیمبندی شدند؛ گروه کنترل که تمرینات معمول انجام میدادند، گروه تمرینات ثباتی که تمرینات ثباتی را انجام میدادند، گروه رفلکسولوژی و گروه ترکیبی ثباتی و رفلکسولوژی به مدت هشت هفته تحت مداخله قرار گرفتند. درد و استقامت عضلانی در سه مرحله پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری یک ماهه اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از تحلیل واریانس اندازههای تکراری، تحلیل کوواریانس، تی مستقل و وابسته مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نتایج نشان داد که بعد از درمان، استقامت عضلانی و درد در گروههای تمرینات ثباتی و ترکیبی بهبود پیدا کرده و دارای ماندگاری یک ماهه نیز میباشد، اما ماساژ رفلکسولوژی فقط بر روی درد تاثیر داشته است. نتیجه گیری به دلیل تاثیر و ماندگاری تمرینات ثباتی در کاهش درد و بهبود استقامت عضلانی، استفاده از این روش در افراد دارای کمردرد مزمن پیشنهاد میشود.