KESİTSEL BİR ÇALIŞMA: KADINLARIN DOĞUM SONRASI FONKSİYONEL DURUMLARININ İNCELENMESİ - Serap Ejder Apay; Türkan Pasinlioğlu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2009)
Amaç: Bu çalışmanın amacı kadınların doğum sonu fonksiyoneldurumlarını belirlemektir. Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte olan araştırmanın evrenini DoğuAnadolu'daki bir ilde Aile Sağlığı Merkezleri'ne kayıtlı olan loğusalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini; primipar olup termdedoğum yapan, postpartum 6 ile 10. haftalık dönemde bulunan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 324 kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Soru Formu ile Doğum Sonrası Fonksiyonel Durum Envanteri kullanılmıştır.Bulgular: Kadınların sosyo-demografik özelliklerine göre toplamDoğum Sonrası Fonksiyonel Durum Envanteri puan ortalamalarıarasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır p