Tendencje antynaukowe w rozwoju tak zwanego "kreacjonizmu naukowego" - Jacek Rodzeń (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1996)
Artykuł przedstawia fenomen tzw. "naukowego kreacjonizmu" na tle narodzin i rozwoju współczesnego fundamentalizmu chrześcijańskiego, z czym wiąże się głównie kręgi protestanckie. Chrześcijański fundamentalizm narodził się jako silna reakcja na zmiany w naukowym obrazie świata, a także w świecie myślenia o kulturze przełomu XIX i XX wieku XX wiek. Głównym celem ataków fundamentalistów była teoria ewolucji, Il "naukowy kreacjonizm", narodzony w latach 70. XX wieku, związany z ideami fundamentalistów, inspirowana jest nie tylko tendencjami antyewolucyjnymi, ale wykazuje także paranaukowe znamiona. W perspektywy historii wzajemnych relacji między nauką a religią, która ostatnio ma miejsce po zdecydowanym ożywieniu dialogu doktryna kreacjonistyczna jest przykładem regresu intelektualnego i ignorancji, w odniesieniu do współczesnych interpretacji prawdy o stworzeniu świata, jak również w odniesieniu do aktualnych osiągnięć nauk przyrodniczych.