Gestasyonel diyabetin klinik periodontal durum ve plazma NT-ProBNP düzeylerinin değerlendirilmesi - Pınar Gümüş; Özgün Özçaka; Banu Öztürk Ceyhan; Aliye Akcalı; Nazlı Gülriz Çeri; Çiğdem Yenisey; Nurcan Buduneli (Selçuk University, 2014)
Amaç: Çok az araştırmada, gestasyonel diabetes mellitus (GDM) ile enflamatuvar periodontal hastalıkların olası ilişkisi incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, GDM'si olan ve olmayan gebelerde klinik periodontal durum ve plazma NT-ProBNP düzeylerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Yükleme sonrası üç saat boyunca saatlik kan sekeri ölçümleri, açlık glukoz, açlık insülin ve HOMA-IR değerleri belirlenerek GDM tanısı konan 43 gebe ve GDM'si olmayan 41 gebe olmak üzere toplam 84 kadın çalışmaya dahil edildi. Plazma NT-ProBNP değerlendirmesi için venöz kan alınarak plazma örnekleri ayrıldı. Klinik periodontal durumun değerlendirilmesi için sondalama derinliği (mm), klinik ataşman seviyesi (mm), plak ve kanama indeksleri (%) ağızdaki tüm dişlerin 4 bölgesinde ölçüldü. Gebelere ait polikistik over, düşük hikayesi, insülin direnci, sosyo-demografik veriler, doğum haftası ve bebeklerin doğum ağırlığı kaydedildi. İstatistiksel analizler için MannWhitney U Testi ve Pearson ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: GDM'si olan gebelerde yaş, açlık glukoz, açlık insülin, HOMA-IR, 1., 2. ve 3. saat glukoz değerlerinin GDM'si olmayan gebelere göre daha yüksek olduğu belirlendi (p < 0,05). Klinik periodontal veriler karşılaştırıldığında plak, kanama, ve sondalama derinliği ölçümleri her iki grupta benzer bulundu. Plazma NT-ProBNP seviyesi gruplar arasında anlamlı fark göstermedi. Sonuç: Çalışmamızın bulguları, GDM ile enflamatuvar periodontal hastalık şiddeti arasında anlamlı bir ilişki göstermemektedir. Ancak, konunun daha büyük çalışma gruplarında ve farklı biyokimyasal veriler aracılığıyla irdelenmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz.