İmplant üstü kron restorasyonlarda marjinal kemik kaybının incelenmesi - Banuçiçek Kandemir; Bulent Kesim; Halil Kılınc; Kerem Kılıc (Cumhuriyet University, 2013)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, implant üstü kron restorasyonlarında kron boyu-implant boyu oranlarının, implant çaplarının, implant tiplerinin ve implant kullanım sürelerinin marjinal kemik kaybı üzerine etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde yapılan 61 implant üstü kron restorasyonundan, implantlar yerleştirildikten hemen sonra ve restorasyonlar tamamlandıktan sonra kontrol randevularında alınan iki panoramik röntgen üzerinde, resim düzenleme yazılımı kullanılarak dental implantların boyu ölçüldü. Radyograflar üzerinde tespit edilen implant boyu, implantın gerçek boyuna oranlanarak panoramik radyografın magnifikasyon miktarı hesaplandı. Daha sonra, implantın boynu referans alınarak mezial ve distal noktalardan ölçülen marjinal kemik seviyelerinin ortalamaları alındı. Her iki panoramik radyograftan elde edilen marjinal kemik seviyeleri arası fark (magnifikasyon oranı da hesap edilerek) not edildi. Sonuç olarak, kron boyu-implant boyu oranı, implant çapı, implant tipi ve implant kullanım sürelerinin marjinal kemik kaybına etkisi değerlendirildi. Bulgular: İmplant çapının, implant tipinin ve takip süresinin marjinal kemik kaybına etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p > 0,05). Kron boyu-implant boyu oranı 0,5'in altında olan grupla 1'in üzerinde olan grup arasında marjinal kemik kaybı bakımından anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,006). Tüm alt gruplar için elde edilen kemik kaybı değerleri klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içerisindedir. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, kron boyuimplant boyu, implant çapı, implant tipi ve takip süresinin implant üstü kron restorasyonlarının marjinal kemik seviyesinde kabul edilebilir sınırlarda kemik kaybına sebep olduğu sonucuna ulaşılmıştır