گزارش چندین مورد سقط راجعه به علت کمبود مادرزادی فاکتور XIII - حمید فرهنگی; علی قاسمی; زهرا بدیعی (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: کمبود مادرزادی فاکتور XIII، یکی از اختلالات انعقادی نادر است که می تواند منجر به سقط مکرر شود. این بیماری به صورت خونریزی خود به خودی و تأخیری در حضور تست های انعقادی طبیعی تظاهر می یابد. زنان مبتلا به این بیماری علاوه بر قاعدگی شدید و طولانی، در معرض خطر عوارض مختلف بارداری از جمله سقط راجعه می باشند. این مطالعه با معرفی سقط های مکرر در دو خواهر سعی در معرفی این بیماری به عنوان علتی نادر برای سقط راجعه دارد.   گزارش مورد: در این مطالعه دو خواهر مبتلا به کمبود شدید فاکتور XIII معرفی می شوند. در خواهر کوچکتر که بعد از 4 بار سقط در سه ماهه اول بارداری مراجعه کرده بود، تشخیص بیماری روشن شد. پس از جایگزین کردن فاکتور انعقادی، علائم بیماری تخفیف یافت و بعد از 4 ماه بارداری موفق رخ داد که منجر به تولد نوزاد ترم و سالم شد.  خواهر بزرگتر خانم 37 ساله ای بود که پس از 10 نوبت سقط راجعه بیماری تشخیص داده شد، ولی علی رغم جایگزین کردن فاکتور با وجود بهبود علائم خونریزی دهنده باردار نشد. نتیجه گیری: تشخیص دقیق و به موقع کمبود فاکتور XIII در زنان مبتلا به اختلالات خونریزی دهنده ضروری بوده و با درمان مناسب می توان از خونریزی های مکرر و گاهاً خطیر و همچنین از سقط های مکرر پیشگیری کرد و کیفیت زندگی را بهبود بخشید.