Abp Józef Życiński, Wiara wątpiących - Jan Franczyk (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Nawet rozwiązanie podstawowych kwestii dotyczących Boga, Kościoła czy życia wiecznego nie oznacza definitywnego przezwyciężenia wątpliwości w wierze" - pisze abp Józef Życiński w wydanej w tym roku przez krakowskie Wydawnictwo Literackie książceWiara wątpiących. Praca lubelskiego metropolity skłania do myślenia i dyskusji nad fenomenem wątpienia, obecnego nie tylko wśród agnostyków, ale i wśród osób wierzących. Zawsze byli i są ludzie odczuwający swoisty metafizyczny niepokój, ludzie podejmujący próby dotarcia do tajemnic, które i tak tajemnicą pozostaną. Ludzie, którzy z zazdrością patrzą na tych, którzy jak matka przechodzącego kryzys wiary młodego Teofila Grodzickiego, bohatera Nieba w płomieniach, bombardowana przez syna abstrakcyjnymi formułami z podręcznika dogmatyki odpowiada z prostotą: "Pokładam ufność w Bogu (...), że jeśli umrę zaopatrzona św. sakramentami, przyjmie mnie do siebie, chociaż nic z tego nie rozumiem". Są ludzie, których pewność wiary zdaje się nie opuszczać przez całe życie, ale są i tacy, których do końca nie opuszcza niepokój