ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ФІЛОМЕНОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У СТУДЕНТІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - І. М. Д"яченко (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2017)
У статті здійснено аналіз філософських, психологічних, соціологічних трактувань таких понять, як «суб'єкт», «суб'єкт життя», «активність», «Життя», «суб'єктивна вітальність», визнача- ється джерело активності особистості та його вітальний характер, розробляється зміст поняття «філоменологічність» (любов до життя). Обґрунтовується необхідність формування інтегративної компетентності (філоменологічної), яка структурує усі компетентності та компетенції студентів вищих навчальних закладів і максимально сприяє реалізації потенціалу людини як представника роду Vivens та виду Homo vivens. Визначається роль вітально зорієнто- ваної активності людини для оптимізації модернізаційного процесу в освіті.