СИСТЕМНО-ЦІЛЬОВИЙ АСПЕКТ ХОЛІСТИЧНОЇ ПАРАДИГМИ ОСВІТИ - Олександр Васильович Вознюк (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2017)
Еталонною освітньою системою є така система, яка інтегрально-комплексним чином реалізує триєдину мету: формування компетентного фахівця, патріота-громадянина та гармонійної особистості. Таким чином, найбільш повною й довершеною педагогічною моделлю має бути така холістична парадигма, котра забезпечить реалізацію (на теоретико-методологічному та практико-технологічному рівнях) вищезазначених цілей. Це можливо завдяки формуванню в учнівської молоді здатності до творчої діяльності (активності). Отже, творчість постає наріжною інтегральною метою освіти як системи та суспільного інституту.