Wynagrodzenie i czas pracy nauczycieli w Polsce ‒ na tle innych krajów europejskich - Justyna Miko-Giedyk (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2021)
W artykule omawiane są kwestie wynagrodzenia i czasu pracy polskich nauczycieli w odniesieniu do innych krajów europejskich. Bazą wyjściową do porównania są międzynarodowe raporty oraz dokumenty krajowe, jednak nie należy ich interpretować bez wniknięcia w różnice definicyjne i w oderwaniu od specyfiki państwowej. Komparacja czysto statystyczna bez znajomości kontekstu może prowadzić do wyciągnięcia błędnych wniosków. Na przykład, jeśli chodzi o przedstawianie ustawowego czasu pracy nauczycieli, w krajach europejskich istnieje kilka modeli go określających i bezpośrednie uszeregowanie państw, w których czas pracy definiuje się przez pryzmat tylko pensum dydaktycznego (Polska, Austria, Belgia, Finlandia), obok krajów (Dania, Estonia, Malta), gdzie określa się ogólny czas pracy, co może powodować zniekształcenie rzeczywistości.