Insuficiența cardiacă pediatrică - Iolanda Muntean; Asmaa Carla Barmou; Liliana Gozar; Amalia Făgărășan (Amaltea Medical Publishing House, 2021)
Insuficiența cardiacă pediatrică reprezintă o provocare în practica clinică și o povară la nivel mondial. În comparație cu populația adultă, etiologia insuficienței cardiace la copii este dependentă de vârsta pacienților. Cu toate acestea, ghidurile referitoare la insuficiența cardiacă pediatrică sunt extrapolate din ghidurile pentru adulți. În cazul sugarilor și al copiilor, tratamentul farmacologic este bazat pe inhibitori de enzimă de conversie, betablocante, antagoniști ai receptorilor de aldosteron și alte diuretice (în prezența congestiei). În insuficiența cardiacă terminală, dispozitivele de asistare ventriculară sau diferite intervenții chirurgicale paliative sunt utilizate ca o punte pentru transplant sau recuperare. Prezenta lucrare se concentrează pe cele mai importante cauze, mecanisme fiziopatologice, manifestări clinice și managementul în insuficiența cardiacă pediatrică, bazate pe cele mai recente ghiduri. În plus, subliniază cele mai noi tratamente farmacologice și nonfarmacologice recent aprobate pentru populația pediatrică