GEBELERDE ALGILANAN DOĞUM AĞRISININ AZALTILMASINDA ELE UYGULANAN UYGULANAN BUZ MASAJI ETKİSİNİN İNCELENMESİ - Hafize Öztürk Can; Aynur Saruhan (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2008)
Amaç:Bu çalışma, doğum eyleminde, elde bulunan Large Intestinal 4 LI4 noktasına uygulananbuz masajının doğum ağrısı algısını azaltmaya etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Randomize kontrollü deneysel türünde yapılan araştırma doğum eyleminin aktif fazındaki 150 gebe üzerinde yapılmıştır. Buz, silikon uygulama grubu ve kontrol grubu olmak üzere üç grup ile çalışılmıştır. Araştırma verileri, 28 Ocak 2005 - 30 Aralık 2005 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmada,Doğum Eylemine İlişkin İzlem Formu, Görsel Kıyaslama Ölçeği VAS kullanılmıştır. Tüm gebelereVAS uygulaması dört kez yapılmıştır. Uygulama doğum eyleminin aktif fazında gerçekleştirilmiştir.Buz deney ve Silikon plasebo Uygulama Grubundaki gebelerin ellerinde LI4 bölgesine buz balonu ve/veya silikon balonunu sekiz kontraksiyon süresince tutmaları sağlanmıştır. Uygulama başlangıcı ve sonunda gebelerin ağrıları ölçülmüş ve kontraksiyonları takip edilmiştir. Verilerin analizi; ki-kare ve varyans analizi testleri kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Gebelerin yaş ortalaması 23,8±4,3 gebelik sayısı ortalaması 1,9±1,1 ve uygulama süresi sekiz kontraksiyon ortalaması 31,7±9,9 dakikadır.Tüm gebelerde VAS1 puan ortalaması 49,7±23,2 mm., VAS2 62,3±23,8 mm. ve VAS3 puan ortalaması 72.6 ± 22.8 mm. olarak belirlenmiştir. VAS puanları ortalamaları en düşük buz uygulama grubunda olduğu saptanmış, ancak, ağrı algı puan ortalamaları bakımından gruplar arasında istatistiksel farksaptanmamıştır p>0,05 . Sonuç: Araştırma bulguları LI4 bölgesine yapılan uygulamanın ağrı algısında etkisi olmadığını göstermesine rağmen gebeler yapılan uygulamanın "ağrılarını azalttığı/hafiflettiğini" sözel olarak belirtmişlerdir. Ayrıca, buz uygulamasının daha uzun süreli uygulanmasının daha yararlı olacağı saptanmıştır