Вплив занять військово-спортивним багатоборством на розвиток основних показників воїнів - Vladyslav Otkydach; Mikola Korchagin; Nataliia Moskalenko; Artur Oderov; Vitalii Zolochevskyi; Yevhen Kuryshko; Uliana Shevtsiv; Serhii Maniak; Oleh Nebozhuk; Oleh Pervachuk (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2023)
Актуальність. Сучасний рівень розвитку фізичної підготовки та вимоги, які вона висуває до людини, котра розвивається, вимагають максимальної мобілізації фізичних і психічних сил захисника, професійної підготовки для успішного виконання завдань за призначенням. Відомо, що військово-спортивні багатоборства забезпечують ефективний розвиток необхідних фізичних якостей, що в подальшому застосовуються під час виконання завдань за призначенням. Військово-спортивні багатоборства є ефективним засобом фізичного розвитку основних фізичних якостей і навчання навичок самооборони, а також забезпечують здатність швидко реагувати на раптово мінливу обстановку, набуття впевненості та рішучості у власних силах. Саме тому вони повинні органічно поєднуватися з традиційними засобами фізичного виховання майбутніх спеціалістів у справі формування військово-професійної фізичної культури особистості. У статті досліджено корекцію ситуативної характеристики діяльності, яка полягає в невизначеності її результату та можливих несприятливих наслідків у випадку неуспіху курсантів вищих військових навчальних закладів. Мета роботи - дослідити вплив занять військово-спортивним багатоборством на показники професійно важливих психологічних показників курсантів закладів вищої освіти. Методи - аналіз наукової та методичної літератури, психодіагностичне тестування, методи математичної статистики. Результати. До дослідження залучено 74 курсанти контрольної групи, які навчалися за чинною системою фізично підготовки, та 47 курсантів експериментальної групи, котрі займалися в секції військово-спортивного багатоборства. Вік досліджуємих - від 17 до 26 років. У ході експерименту про- ведено дослідження показників ступеня готовності до ризику. Протягом експерименту в курсантів ЕГ відбулося статистично достовірне покращення середніх значень цього показника (р<0,05). Висновки. За результатами дослідження відбулося покращення показників готовності до ризику. Це свідчить про доцільність використання засобів військово-спортивного багатоборства для корекції психологічних показників здобувачів вищої військової освіти.