آیا خستگي عضلانی بر ثبات عملکردی مردان ورزشكار تاثیر دارد؟ - Siavash Dastmanesh; Seyed Sadreddin Shojaeddin (Vesnu Publications, 2010)
چکیده مقدمه: خستگی عضلانی طی فعالیت‌های ورزشی پدیده معمولی است که باعث اختلال در عملکرد حرکتی می‌شود. هدف این پژوهش بررسی تأثير خستگي بر ثبات عملکردی مردان ورزشكار بود. مواد و روش‌ها: 42 ورزشکار حرفه‌ای با میانگین سن 2/3 ± 2/25 سال و میانگین وزن 3/8 ± 4/80 کیلوگرم انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه شاهد و تجربی قرار گرفتند. در این تحقیق از آزمون RUNING ANAEROBIC SPRINT TEST (RAST) برای ایجاد خستگی، از دستگاه بایودکس (درجه بی‌ثباتی 4) برای اندازه‌گیری ثبات عملکردی و از لاکتومتر جهت اندازه‌گیری لاکتات خون استفاده شد. داده‌های پژوهش با کمک آزمون‌های آماری t مستقل و وابسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (05/0 ≤ α). یافته‌ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که خستگی عضلانی بر متغیر ثباتی قدامی خلفی تغییر معنی‌داری نداشت (31/0 = P). پس از ایجاد خستگی عضلانی در متغیر ثباتی طرفی (003/0 ≤ P) و محدوده ثبات (002/0 ≤ P) از لحاظ آماری تغییر معنی‌داری مشاهده شد. بحث: با توجه به نتایج به دست آمده، شاید خستگی عضلانی بتواند متغیر ثبات عملکردی ورزشکاران را در جهات طرفی دچار تغییر کند، اما احتمال دارد که در جهت قدامی- خلفی تغییری نداشته باشد. اثبات این مورد نیازمند تحقیقات بیشتری می‌باشد. کلید واژه‌ها: تعادل، خستگی عضلانی، ثبات عملکردی.