Kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutum ölçeği"nin Türkçe'ye uyarlanması: geçerlik ve güvenirlik çalışması - Yasemin Ayhan; Gülseren Kocaman; Murat Bektaş (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2015)
Amaç: Bu çalışma, Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği'ni Türkçe'ye uyarlamak üzere geçerlik ve güvenirliğini test etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırma, İzmir'de bulunan bir devlet hastanesi, bir üniversite hastanesi ve bir özel hastanede çalışan hemşirelerle yürütülmüştür. Hasta bakımından sorumlu olarak çalışan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan toplam 342 hemşire çalışmaya alınmıştır. Ölçeğin dil eşdeğerliği ve kapsam geçerliği değerlendirildikten sonra test-tekrar test güvenirliği, iç tutarlılık ve yapı geçerliği incelenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde sayı/yüzde, bağımlı ve bağımsız gruplarda t testi, korelasyon analizi, Cronbach α analizi ve doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Bulgular: Ölçeğin toplam Cronbach α güvenirlik katsayısı ,90; üç alt boyutun güvenirlik katsayıları ,86, ,69 ve ,71'dir. Madde-toplam puan korelasyonları ,57 ile ,76 arasındadır p