بررسی اثربخشی آموزش ذهن‌آگاهی به شیوه مجازی بر کاهش علائم وسواس فکری-عملی کارکنان ورزشکار بیمارستان شریعتی در بحران کرونا - رسول چمنی قلندری; فریده دکانه ای فرد; پانته آ جهانگیر; روناک رضائی; محمد افشار اردلان (Sport Sciences Research Institute, 2021)
ماهیت شغلی حرفه‌های بهداشتی به‌گونه‌ا‌ی است که کارکنان این مشاغل در معرض عوامل استرس زا و وسواس فکری- عملی گوناگونی قرار می‌دهد. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش ذهن‌آگاهی به شیوه مجازی بر کاهش علائم وسواس فکری- عملی بود. طرح پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان ورزشکار بیمارستان شریعتی تهران در سال 99-98 بود. حجم نمونه شامل 30 نفر از این جامعه بود، که به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. برای سنجش افکار وسواس فکری- عملی، پرسشنامه مادزلی به کار برده شد. که پس از انتخاب گروه آزمایش و گواه، مداخله آزمایشی(ذهن آگاهی) بر روی گروه آزمایش به مدت 11 جلسه‌ی 60 دقیقه ای (هر جلسه در 2 وقت 30 دقیقه‌ای) اجرا گردید، و پس از اتمام برنامه‌ی آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده‌ها در نرم افزار SPSS نسخه (24) با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد و سطح معنی‌داری 05/0 p≤در نظر گرفته شد. آموزش ذهن‌آگاهی بر کاهش نمره کل وسواس فکری- عملی و زیر مقیاس های آن (بازبینی، شستن و تمیز کردن، کندی -تکرار و تردید-دقت) در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شده است (05/0p<). به نظر می-رسد آموزش ذهن‌آگاهی به روش مجازی یک روش موثر برای کاهش وسواس فکری- عملی و ارتقای رفتار خودآگاهی است.