اثربخشی درمان شناختی رفتاری مدیریت استرس بر کیفیت زندگی زنان نابارور - آزاده چوبفروش‌زاده; مهرداد کلانتری; حسین مولوی (Mashhad University of Medical Sciences, 2011)
مقدمه: ناباروری یک رویداد منفی بسیار مهم زندگی است که تاثیرات مخربی روی کیفیت زندگی افراد  می‌گذارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیردرمان شناختی رفتاری مدیریت استرس بر میزان کیفیت زندگی زنان نابارور مراجعه کننده به کلینیک‌های زنان ونازایی شهر یزد بود.   روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی با پیش‌آزمون، پس‌آزمون و گروه کنترل با پیگیری یک ماهه است.جامعه آماری آن214 نفراز زنان ناباروری بودندکه در تابستان 1388به کلینیک‌های زنان ونازایی شهر یزد مراجعه کرده بودند. 24 زن نابارور با بهره‌گیری از روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. ‌گروه آزمایش به مدت 10 جلسه ی هفتگی درمان شناختیرفتاری مدیریت استرس را دریافت کردند. گردآوری داده‌ها به کمک پرسشنامه اندازه‌گیری عمومی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و پرسشنامه ویژگیهای جمعیت‌شناختی انجام شد. تحلیل داده‌ها به کمک نرم افزار SPSS (نسخه 15) در دو سطح آمار تو صیفی و تحلیل کواریانس صورت گرفت.   یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که میانگین نمرات کیفیت زندگی درگروه آزمایش افزایش معنی‌داری هم در مرحله پس‌آزمون و هم در مرحله پیگیری نسبت به گروه کنترل داشته است (000/0=p).   نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاکی از اثربخشی درمان شناختی رفتاری مدیریت استرس در بهبود کیفیت زندگی زنان نابارور می‌باشد. با توجه به کاهش کیفیت زندگی در زنان نابارور و موثر بودن مداخله روانی باید توجه جدی به درمانهای روان‌شناختی در این گروه بیماران شود.