Okuma Kültürü Edinememiş Bireylere İlişkin Bir Anlatı Araştırması - İbadullah Hamza Ergün; Burcu Çıldır (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2021)
Farklı sosyoekonomik düzeylerden gelen çocukların okuma ile ilgili yaşadıkları deneyimler nelerdir?" sorusu araştırmanın temel sorusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda üç farklı sosyoekonomik düzeyden seçilen toplam 3 erkek öğrenci ile derinlemesine görüşmeler yürütülmüş ve okumada yaşanan sorunların arka planında var olan toplumsal yapılar ortaya konmaya çalışılmıştır. Yöntem olarak anlatı araştırması seçilmiştir. Araştırmaya katılan 3 katılımcının okumaya ilişkin yaşadıkları kişisel deneyimleri, bakış açıları ve okumaya ilişkin sorunlara nasıl yaklaştıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Üç farklı sosyoekonomik düzeyden gelen öğrencinin öykülerinde farklılaşan temalar olduğu gibi ortak noktalar olduğu da görülmüştür. Sosyal yapıların, bu benzer ve farklı noktaların biçimlenmesinde önemli roller oynadığı belirlenmiştir. Bu bağlamda söz konusu sosyal yapıların daha ayrıntılı incelenmesine dönük araştırmalar yürütülmesi önerilebilir.