NACIONALNA PRIPOROČILA ZA ANTIKOAGULACIJSKO TROMBOPROFILAKSO OTROK IN MLADOSTNIKOV Z OKUŽBO SARS-COV-2 - Barbara Faganel Kotnik; Alenka Trampuš Bakija; Tadej Avčin; Lidija Kitanovski (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2021)
Akutno okužbo s SARS-CoV-2 lahko zaradi aktivacije koagu-lacijske poti spremljajo hiperkoagulabilno stanje s trombemboličnimi dogodki (TED), z okužbo s SARS-CoV-2 povezana koagulopatija in diseminirana intravaskularna koagulacija. Dva do šest tednov po preboleli okužbi se pri otrocih lahko razvije večsistemski vnetni odziv, pri katerem je tveganje TED ponovno povečano zaradi vsesplošne poškodbe žilnega endotela ter delovanja številnih koagulacijskih in vnetnih dejavnikov. Predstavljamo nacionalna priporočila za farmakološko antikoagulacijsko tromboproﬁlakso otrok in mladostnikov z okužbo s SARS-CoV-2, ki se zdravijo ambulantno, v bolnišnici ali v enoti intenzivne terapije. Ločeno smo opredelili obravnavo otrok in mladostnikov s prirojeno motnjo strjevanja krvi, znano prirojeno tromboﬁlijo in vstavljenim centralnim venskim katetrom.