ГЕНЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПРОГНОЗУВАННЯ ШЛУНКОВО-КИШКОВИХ КРОВОТЕЧ У ДІТЕЙ, ХВОРИХ НА ВИРАЗКОВУ ХВОРОБУ - S. O. Sokolnyk (Bukovynian State Medical University, 2015)
Мета. Вивчити розподіл та дослідити асоціативні зв'язки поліморфізму гена ІЛ-1β -511СТ та частоти тандемних повторень гена ІЛ-1РА у дітей Чернівецької області, хворих на ускладнену шлунково-кишковою кровотечею виразкову хворобу. Матеріал і методи. Обстежено 94 дитини, хворих на ускладнену шлунково-кишковою кровотечею і неускладнену виразкову хворобу, та 50 здорових дітей, віком 7-18 років, що проживають у Чернівецькій області та м. Чернівці. Методом полімеразної ланцюгової реакції визначено генетичний поліморфізм генів ІЛ-1β-511СТ та ІЛ-1РА в дітей. Результати. Ризик виникнення кровотечі в дітей із неускладненим перебігом виразкової хвороби зросте у двічі за наявності алеля ІЛ-1β-511*Т та у 5,0 і 5,79 рази - алеля Р2-ІЛ-1РА та генотипа Р2Р2-ІЛ-1РА. Носійство генотипів ІЛ-1β-511СС та Р2Р2-ІЛ-1РА підвищує ризик розвитку кровотечі виразкового ґенезу в здорових у 3,50 та 2,88 рази. Заключення. Вивчення генетичного поліморфізму генів дозволило виділити фактори підвищеного ризику виникнення шлунково-кишкової кровотечі при виразковій хворобі та фактори протекторної дії.