Sebepojetí absolventů domácího vzdělávání a jejich spolužáků: pilotní studie - Yvona Kostelecká; Kateřina Machovcová; Andrea Beláňová; Romana Štambergová (Czech Pedagogical Society, 2018)
Studie je první výzkumnou sondou do problematiky sebepojetí absolventů domácího vzdělávání. Jedná se o dílčí, ale velmi významné téma, kterému se v našich podmínkách ve vztahu k domácímu vzdělávání zatím nedostalo náležité pozornosti. Cílem studie je zjistit, jak děti s touto specifickou zkušeností samy sebe vnímají, a porovnat jejich výsledky se spolužáky, kteří domácím vzděláváním neprošli. První část textu je zaměřená na teoretická východiska, koncept sebepojetí a metodologii výzkumu, ve druhé části jsou prezentovány výsledky pilotního výzkumného šetření. Jedním z hlavních přínosů této pilotní studie je obrácení pozornosti k individualitě vzdělávaného, nikoli pouze vzdělávajícího, což je v případě studií zaměřených na domácí vzdělávání doposud převažující přístup, a ověření, zda lze Dotazník sebepojetí Piers-Harris 2 považovat za vhodný nástroj pro realizaci obdobně zaměřených výzkumů.