İleostomili Total Kolonik Aganglionozisli Hastanın Gordon'un Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri Modeline Göre Hemşirelik Bakımı: Olgu Sunumu - Mevlüde Karadağ; Tuğba Altuntaş Yıldız (Sakarya University, 2022)
Bu olgu sunumu Hirschsprung Hastalığı'nın nadir görülen bir çeşidi olan Total Kolonik Aganglionozis şüphesi nedeniyle ileostomi açılan bebeğin hemşirelik bakım planının sunulması amacıyla yapılmıştır. Veri toplamada Gordon'un Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri Modeli kullanılmıştır. Veriler, hastane bilgi sistem kayıtları, tıbbi tedavi ve hemşire gözlem kayıtları, ebeveynlerle birebir görüşme yöntemi ile toplandı, modele göre bakımı planlandı, uygulandı ve değerlendirildi. Bebek ve annesinin gereksinimine göre bakım sürecinde; bakım verici rolünde zorlanma, aile içi süreçlerde bozulma, sözel iletişimde bozulma, beden gereksiniminden az beslenme/ malnütrisyon, aktivite intoleransı, elektrolit dengesizliği, doku bütünlüğünde bozulma riski, sıvı elektrolit eksikliği riski ve enfeksiyon riski hemşirelik tanıları konulmuştur. Sistematik bir yaklaşımla değerlendirilen olgumuzda, hasta ve ailesi biyopsikososyal olarak değerlendirilmiş ve bütüncül bir bakış açısıyla hemşirelik tanıları ile girişimler açıklanmıştır.