O przemocy i sztukach walki - wywiad z profesorem Wojciechem Cynarskim (światowej sławy mistrzem sztuk walki, naukowcem i pedagogiem) - Barbara Czuba; Wojciech Błażejewski (The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslaw, 2020)
Walka nie musi kojarzyć się jedynie z brutalnością i przemocą. Może być szlachetną sztuką zwalczania wszelkiego zła, drogą do rozwoju wartościowych cech charakteru, formą skutecznej obrony wielu wartości.