PHYSICAL EXERCISES, GAMES AND SPORT CONTESTS ON THE TERRITORY OF DACIAN PROVINCES - Horea MOȘNEAG; Codruța Florina BULDUȘ (Cluj University Press, 2015)
The aim of this paper is to bring the history of sport and physical education in the province of Dacia in the current knowledge on the subject of the Roman Empire, respectively from more developed provinces of the Empire. The work completes the basic dates regarding the integration of the Province of Dacia in the Empire structures and assuming the Roman models, contributing in this way to complete the idea of the romanization of the province. The number of evidence about "sports branch" is smaller, and its representation is modest compared with those of the oldest and most developed provinces than Dacia and, in fact, better and more researched, but more important to us it the fact that it can be shown that it exist a part of every branch of sport life. The fact that certain representations and local daco-roman artifacts produced present a great resemble to products from other provinces (eg. representation on bricks of gladiators) shows that there were general knowledge about these games that crossed border. Exerciţiile fizice, întrecerile cu caracter sportiv şi jocurile publice pe teritoriul provinciilor dacice. Scopul lucrării este acela de a aduce istoria sportului, a educaţiei fizice din provincia Dacia la nivelul cunoştinţelor actuale despre acest subiect din Imperiul Roman, respectiv din provinciile mai dezvoltate ale Imperiului. Lucrarea va completa datele fundamentale în legătură cu integrarea provinciei Dacia în structurile Imperiului şi cu preluarea modelelor romane, contribuind astfel la întregirea ideii de romanizare a provinciei. Desigur, numărul de dovezi pe "ramura de sport" este mai mic, iar modul de reprezentare mai modest, în comparaţie cu cele din provinciile mai vechi şi mai dezvoltate decât Daciile şi, de fapt, mai bine şi mai intens cercetate, dar important ni se pare faptul că se poate demonstra că din fiecare compartiment al vieţii sportive există câte ceva. Faptul că unele reprezentări şi artefacte produse locale daco-romane se aseamănă izbitor cu produse din alte provincii (e.g. reprezentarea pe cărămizi a gladiatorilor) arată că existau cunoştinţe generale despre aceste jocuri care treceau peste graniţe.  Cuvinte cheie: Palestre, pugilat, pancraţiu, pentatlon, amfiteatrum, Porolissum.