Status Żydów w Cesarstwie chrześcijańskim według Księgi XVI Kodeksu Teodozjusza - cz. II: Kary nakładane na Żydów - Leszek Misiarczyk (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Artykuł jest kontynuacją części I wydanej w Seminare w 2019 roku, w którym były analizowane przywileje dla przełożonych i członków wspólnot żydowskich oraz prawnej ochrony synagog i kultu judaistycznego. W II części przedstawiona jest analiza kar nakładanych na Żydów za prześladowanie swoich współwyznawców, którzy przechodzą na chrześcijaństwo; za werbowanie chrześcijan do przejścia na judaizm i pozbawianie ich funkcji publicznych oraz za posiadanie chrześcijańskich niewolników.