MONITORIZAREA ŞI EVALUAREA ACTUALĂ AL BACILARITĂȚII ÎN TUBERCULOZA APARATULUI RESPIRATOR LA COPII PE FUNDALUL TEHNOLOGIILOR NOI DE DETECŢIE A MICOBACTERIILOR ŞI SCHEMELOR DE TRATAMENT - Константин ЯВОРСКИ; Стела КЛЮЧИЦКАЯ; Александру КОДРЯНУ; Елена ТУДОР; Валентина БОЛОТНИКОВА; Албина БРУМАРУ; Андрей КОРЛОТЯНУ (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Problema emisiei bacteriene în tuberculoza aparatului respirator reprezintă o problemă actuală și semnificativă din punct de vedere practic pentru ftiziologia pediatrică modernă.Interesul sporit pentru această temă se datorează creșterii constante în ultimii ani a numărului de cazuri de tuber- culoză (TB) cauzată de tulpini rezistente la medicamente ale agentului patogen și tehnologiilor inovatoare de laborator pentru determinarea sensibilității Mycobacterium tuberculosis la medicamente, precum și dificultăților în diagnosticul microbiologic al TB și tactica de tratament a copiilor bolnavi care nu elimină micobacterii. Este demonstrată eficacitatea tratamentului empiric.