SEMIOLOGIA LOCO-REGIONALA A INFECTIILOR RESPIRATORII ÎNALTE LA COPIL - Valeriu Popescu (Amaltea Medical Publishing House, 2008)
Afectând o regiune anatomica foarte limitata, cu functie de respiratie, strâns legatå de mecanismele de deglutitie, infectiile cailor respiratorii superioare se asociaza frecvent cu o simptomatologie loco-regionala. Când este prezentå, semiologia loco-regionala prezinta douå cauze importante: manifestari infectioase si inflamatorii si factori mecanici si durerosi. Aceastå situatie este responsabila de: tulburari ale respiratiei, perturbarea succ¡iunii - deglutitiei, infectii descedente si de vecinaåtate, tulburari digestive