Формування готовності майбутніх учителів фізичної культури до анімаційно-гурткової роботи методами активного навчання - Svitlana Kolesnyk; Natalia Bielikova (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2022)
Актуальність. Сучасний освітній простір закладу вищої освіти потребує динамічного використання методів активного навчання, основною метою яких є включення здобувачів освіти у майбутню професійну діяльність, розвиток практичних умінь і навичок, розширення їх автономії та здатності до критичного мислення. Тому пошук різноманітних і, головне, ефективних методів формування готовності майбутніх учителів фізичної культури до анімаційно-гурткової роботи є актуальним у світлі сучасних освітніх тенденцій. Мета дослідження - охарактеризувати власну практику застосування активних методів навчання для формування готовності майбутніх учителів фізичної культури до анімаційно-гурткової роботи. Методи дослідження: аналіз та узагальнення психолого-педагогічної літератури, систематизація власного практичного досвіду застосування активних методів навчання у професійній підготовці майбутніх учителів фізичної культури. Результати дослідження. У процесі формування готовності майбутніх учителів фізичної культури до аніма- ційно-гурткової роботи використано традиційні та активні методи навчання: мозковий штурм, метод кейсів, портфоліо, метод проєктування, тренінги. Наведено конкретні приклади їх використання при опануванні навчальних тем «Форми позакласної роботи з фізичної культури», «Сучасні проблеми організації фізичного виховання учнівської молоді у позанавчальний час», «Професійна майстерність керівника гуртка» тощо. Розкрито основні переваги активних методів навчання у підготовці майбутніх учителів фізичної культури до анімаційно-гурткової роботи. Висновки. Практичне використання розглянутих активних методів навчання впливає на позитивне формування творчих, креативних і комунікативних здібностей студентів та сприяє побудові освітнього процесу у постійній активній взаємодії здобувачів освіти і викладача. Студент виступає «субʼєктом» навчання, виконує творчі завдання, вступає у діалог із викладачем, ефективно комунікує з іншими учасниками освітнього процесу, що сприяє формуванню компетентного випускника, який легко адаптується до майбутньої професійної діяльності.