Нові горизонти нейропротективної стратегії: краніоцеребральна гіпотермія в комбінації з застосуванням рекомбінатного еритропоетину у новонароджених з неонатальною енцефалопатією - Y. Korzhynskyy; V. Zdvizhkova; S. Laponog (Bukovynian State Medical University, 2017)
Використання терапевтичного охолодження в комбінації з лікарськими нейропротективними засобами має дуже перспективні результати в лікуванні немовлят з важкою неонатальною енцефалопатією. Мета: оцінка ефективності комбінованого лікування гіпоксично-ішемічної енцефалопатії шляхом поєднання краніоцеребральної гіпотермії та терапії рекомбінантним ерітропоетином. Методи: були обстежені немовлята, які народилися у період з 21.06.2008 по 14.05.2015 роки (n = 56). Дослідження проводилось на базі Житомирського обласного перинатального центру, Київського центру реабілітації дітей з органічним ураженням ЦНС з 2008 року по 2016 роки. Клініко-лабораторна характеристика пацієнтів проведено в порівняльному аспекті між двома клінічними групами: група немовлят (n = 36) з тяжкою асфіксією, які отримували краніоцеребральну гіпотермію (група А) та групою немовлят (група В) з тяжкою асфіксією, які отримували краніоцеребральну гіпотермію та рекомбінантний еритропоетин (n = 20). Діагноз та лікування проводили згідно з уніфікованим клінічним протоколом МОЗ України від 28.03.2014 року №225 «Початкова, реанімаційна і післяреанімаційна допомога новонародженим в Україні». Групу катамнестичного спостереження склали 29 дітей, яким в неонатальному періоді проведена краніоцеребральна гіпотермія; та 20 дітей, яким проведено лікування з застосуванням краніоцеребральної гіпотермії та рекомбінатного еритропоетину. Дослідження у режимі реального часу. Результати:   Під час нашого дослідження, застосування методу комбінованого лікування: краніоцеребральної гіпотермії та рекомбінантого еритропоетину не супроводжувалось жодними ускладненнями. Не визначено переваг у виживанні, при порівнянні групи гіпотермії та групи комбінованого лікування: гіпотермія + еритропоетин: 93,1% проти 100,0%, [RR] = 0,51, [ДІ]: 0,93 - 1,2, р = 0,33. Встановлено статистичне значуще покращення комбінованого показнику: летальність та тяжкі неврологічні розлади у групі комбінованого лікування (гіпотермія + еритропоетин) проти немовлят групи краніоцеребральної гіпотермії: 5,0% проти 31,0%, р = 0,03; [RR] = 1,37, [ДІ]: 1,06 - 1,8, р = 0,02. Визначено вірогідне збільшення виживання немовлят зі сприятливим неврологічним прогнозом у групі гіпотермія + еритропоетин проти немовлят групи краніоцеребральної гіпотермії: 95,0% проти 68,9 %, р = 0,03; [RR] = 1,40, [ДІ]: 1,06 - 1,8, р = 0,02. Виявлено тенденцію до збільшення кількості дітей без тяжких неврологічних розладів у групі гіпотермія + еритропоетин, проти немовлят групи гіпотермії: 95,0% проти 74,1%, р = 0,11, [RR] = 1,28, [ДІ]: 1,0 - 1,63, р = 0,046. Встановлено клінічно суттєве, проте невірогідне збільшення дітей без затримки психічного розвитку важкого ступеню у новонароджених групи гіпотермія + еритропоетин проти немовлят групи гіпотермії: 95,0% проти 70,4%, р = 0,059, [RR] = 1,35, [ДІ]: 1,04 - 1,76, р = 0,03.