Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerine Göre Okuma Alışkanlığı - Halit KARATAY; Atilla DİLEKÇ (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
Bu araştırmanın amacı, Türk dili ve edebiyatı (TDE) öğretmenlerinin okuma alışkanlığı hakkındaki görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma, durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Araştırmaya veri toplamak için 14 TDE öğretmeni ile çalışılmıştır. Öğretmenlerle yapılan görüşmelerin içerik analizi yapılmış, liselerdeki öğrencilerde okuma alışkanlığının durumu incelenmiştir. Öğretmenler okuma alışkanlığını, sürekli ve düzenli okuma kültürü edinme olarak tanımlamıştır. Bu alışkanlığa sahip öğrencilerin dil becerilerinin diğerlerine göre daha iyi, akademik başarılarının da yüksek olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenlere göre okuma alışkanlığının kazanılmasını engelleyen etmenler şunlardır: internet ve teknoloji araçlarının kullanımı, sosyal medyada geçirilen zaman ve televizyon izleme. Bunlara ayrılan zaman arttıkça öğrencinin kitap okumaya ayırdığı zaman azalmaktadır. Ayrıca okul derslerinin yoğun olması ve öğrencinin özellikle son sınıfta sınavlara hazırlanması okul dışı saatlerde okul derslerinin öncelemesine ve hobi olarak dahi okuma faaliyetinin ihmal edilmesine sebep olmaktadır. Öğrenciler en çok okul ya da halk kütüphaneleri aracılığıyla kitaplara erişmektedir. İstedikleri kitap kütüphanelerde yoksa kitapçılardan satın almaktadır. Öğrenciler kitap seçerken sırasıyla en çok; roman, şiir, anı, hikâye, biyografi, efsane türlerini; konu olarak da; macera, fantastik, polisiye, aşk, tarih, korku, bilim kurgu, gençlik, spor ve magazin konularını içeren kitapları tercih etmektedir. Öğrencilerin okuma alışkanlığını geliştirmek için sınıfta; okuma saatleri, kitap söyleşileri, yazar ve eser tanıtımları, okuma grupları, kitapların filmlerinin izlenmesi, okuma dersleri ve yazar söyleşileri yapılabilir. Okulda; kitap okuma yarışmaları, kitap okuma projeleri, kitap kahramanları günü etkinliği, kitap kahramanları tiyatrosu, okul kütüphanesinde okuma etkinlikleri yapılabilir. Öğretmenler okul dışında; kitap fuarı gezileri, kitapla ilgili film izleme gibi etkinliklerin yapılabileceğini belirtmişlerdir. Ayrıca öğretmenler bu konuda öğrencilere iyi bir örnek ve rehber olmalıdır.